Hogyan alakul ki az emlőrák?

1182
HOZZÁSZÓLÁS:

Tekintsük át vázlatosan a kérdéskört:

Eredetileg minden tejmirigy tíz sejtből áll. Tízéves kortól kezdve ezek addig osztódnak, míg el nem érik az egyenként 2 milliós sejtlétszámot.

Körülbelül a 20. életév tájékán befejeződik az emlők növekedése, ekkor a tejmirigyek sejtjeinek száma már összesen húszmilliárd. Ezek a sejtek azonban nem tétlenkednek, még ezután is osztódnak (differenciálódnak), és csak az első terhesség végén fejeződik be az emlők növekedése és a mirigy sejtek osztódása.

Kövessük nyomon egy emlőben lévő sejt mozgását:

Három lehetőség kínálkozik számára: először is osztódhat két egészséges utódsejtet hozva létre, vagy el is pusztulhat, és ekkor eltűnik. Osztódása során létrejöhet két köztes sejt, ezek a sejtek vagy újabb ilyen köztes sejtekké differenciálódnak, vagy ezek is elpusztulnak, vagy átalakulhatnak deformált sejtté (onkogén), mely képes klónt létrehozni (a klón egy adott sejt saját genetikailag azonos ismétlődése), és öntörvényűén, a szabályos sejtosztódás módját semmibe véve szaporodni.

Tehát a ráksejt nem egy csapásra jön létre, hanem többféle átalakuláson megy keresztül! Márpedig ez az az időszak, amikor a tejmirigyek a legjobban fejlődnek: 12 és 16 éves kor között, és kisebb mértékben az első terhesség végéig. Ez időszakban az emlő rendkívüli mértékben érzékeny a rákokozó (karcinogén) behatásokkal szemben.

Mennyi idő kell ahhoz, hogy a kórosan átalakult sejt klinikailag észlelhetővé váljon?

Az emlőráksejt duplikációs (megkettőződési) ideje kb. 3 hónap.

Átlagosan 10 évre van szükség az első ráksejt megjelenésétől az 1 cm átmérőjű daganat kialakulásáig, amely 1 milliárd sejtet tartalmaz.

Mi történik a tumorral a továbbiakban?

Rövidebb vagy gyorsabb ütemben növekedni kezd, általában a bőr felé. Ennek következtében a bőrön egyre inkább látható tünetek jelennek meg – ráncok (narancshéj-tünet), zsugorodások, behúzódások, gyulladások, kifekélyesedések stb.

⇒ Terjedhet az emlő belseje felé is, elérve a mellkasfali izmokat. Ezzel egy időben és viszonylag gyorsan eléri a nyirokcsomókat, amelyek ereikkel behálózzák az egész emlőt és ezáltal nagy az elsődleges szóródásban játszott szerepük.

Leggyakrabban először a hónalji nyirokcsomókat érintik alulról felfelé haladva. A műtét során a sebész először ezeket az alsó nyirokcsomókat vizsgálja meg. Ha nincs szóródás, megelégszik ennek az alsó nyirokcsomó-blokknak az eltávolításával.

⇒ Minél kevesebb nyirokcsomó érintett, annál jobbak a beteg gyógyulási esélyei!

Később – egy harmadik időpontban -, ha nem kezelik, a rák a vér- és nyirokereken keresztül távoli szervekbe is eljut. Ekkor úgy mondják, sejt hogy generalizálódik, vagyis általánosan elterjed.

Az orvosok ilyenkor metasztázisokról, vagyis távoli áttétekről beszélnek

Minden szervet elérhet, de kedvenc célpontjai a csontok, a tüdő és a máj. A rák típusa szerint a szóródás leggyakrabban lassan megy végbe, de lehet gyors is.

Amíg az emlőrák egy helyben marad, tökéletesen gyógyítható, azonban a metasztázis megjelenésével a beteg gyógyulási esélyei csökkennek.

Az általános szabályok szerint minél kisebb a daganat, annál valószínűbb, hogy nem vándorolt el a mellből – Sajnos nem mindig ez a helyzet, ugyanis nem szükségszerűen a nagy daganatok szóródnak a leggyorsabban.

A metasztázis hiánya a diagnózis felállításakor természetesen jó prognosztikai jel, de ha mégis előfordulna, nem kell megijedni, mert korai felismerése esetén a jelenlegi módszerekkel – gyógyszeres és hormonterápia – igen jó eredményeket lehet elérni.

1182
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]