Veszélye-e a ciszta a mellben? Tudjon meg mindent a cisztás emlőgyulladásról!

1329
HOZZÁSZÓLÁS:

A nők egyik legnagyobb rémálma, hogy valamiféle rendellenességet, esetleg fájdalmas csomót fedeznek fel a mellükben, hiszen a legtöbben ebből azonnal arra következtetnek, hogy emlőrákjuk van. Holott szerencsére az ilyen mellben észlelt elváltozások nagyobb része jóindulatú, így nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni. Természetesen ha bármiféle elváltozást észlel önmagán, akkor azonnal keresse fel orvosát, hogy kiderülhessen, mi áll a háttérben.

A fibrocisztás masztopátia

Az egyik ilyen tüneteket okozó betegség a fibrocisztás masztopátia, vagy másik elnevezéssel a krónikus cisztás emlőgyulladás.

Ez a mellben leggyakrabban előforduló megbetegedés, ami azonban szerencsére teljesen jóindulatú elváltozás. Sokszor teljesen tünetmentes, és csak véletlenül, vagy az önvizsgálat során derül fény a kis tapintható csomóra. De az is előfordul, hogy fájdalom és nyomásérzékenység társul hozzá, ami alapján könnyebben észre lehet venni az elváltozást a mellben.

A fibrocisztás masztopátia tulajdonképpen az emlőhám szemölcsszerű burjánzása, a kötőszöveti sejtek felszaporodása, melyek kisebb, nagyobb ciszták létrejöttét okozzák. Kísérő tünete lehet az emlőbimbók váladékozása is.

A legtöbb esetben mind a kettő mellben kialakulnak a ciszták. A menstruációt megelőzően általában  fájdalmasabbá válnak a csomók, valamint ilyenkor a méretük is növekedhet.

A betegség leginkább a 30 és 50 éves koruk között levő nők esetében szokott megjelenni, vagyis még a klimaxot megelőzően alakulnak ki a ciszták.

Az elváltozás tehát nem rosszindulatú, azonban a hámburjánzással járó fajtái hajlamosíthatnak a rákképződésre

Éppen emiatt fontos, hogy a betegség felfedezését követően teljes körű onkológiai kivizsgálás történjen.

A tömör tapintású fibrocisztás elváltozást rákos állapotnak értékelik az orvosok egészen addig, amíg  a a sebészeti mintavételt követő szövettani vizsgálat nem bizonyítja ennek ellenkezőjét Ha azonban kiderül, hogy jóindulatú a fibrocisztás elváltozás, akkor csupán rendszeres ellenőrzésekre van szükség, de semmilyen egyéb kezelést vagy beavatkozásét nem igényel a betegség.

Az esetlegesen fellépő fájdalmak elkerülése érdekében fontos óvni a mellett a sérülésektől, valamint tanácsos a melltartó folyamatos viselése is, ami bizonyos fokú védelmet biztosít az emlőknek.

Bár tudományosan még nem nyert bizonyítást, de sokan azt tapasztalják, hogy a koffein rontja a betegség állapotát, így esetleg jótékony hatású lehet a koffeintartalmú ételek és italok kizárása az étrendből.

1329
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]